Border Collie Jump Water British Sheepdog 37860 2200 Min

Wat moet je doen voor je huisdier in een hittegolf?

12-07-2023

In juni hadden we de eerste hittegolf van dit jaar al te pakken. Voor een regionale hittegolf zijn 5 zomerse dagen op rij nodig (25,0 graden of warmer) en daarvan moeten minstens 3 dagen tropisch warm zijn (30,0 graden of warmer). De hitte brengt ook gevaar met zich mee voor mens en dier! Denk aan uitdroging, te weinig schaduwplekken, heet asfalt.

Let op je huisdier in de hitte.

Voorkomen is beter dan genezen, dus waar moet je op letten voor je huisdieren als het heet is deze zomer?

1. zorg voor voldoende vers drinkwater

Controleer dit regelmatig, ververs het vaker dan normaal, water verdampt snel en dieren hebben ook extra dorst

2. regel een schaduwplek voor je huisdier

Katten zoeken normaal juist warme plekken op, maar je ziet ze niet lang in de zon, op hete dagen zoeken ze juist koele schaduw plekken op, zorg dat ze daar makkelijk kunnen komen

3. zet je konijnenhok of vogelkooi niet in de zon

maar zorg voor voldoende schaduw. Een parasol of doek helpt ook. Zet de vogelkooi binnen huis laag bij de grond, waar het iets koeler is (wel buiten bereik houden van de kat ;-). En vogels zijn in de zomer dol op een vogelbadje!

4. laat je huisdier nooit onbewaakt achter in een auto

Ook niet eventjes voor 5 minuten! Dit gebeurt helaas vaker dan je denkt. Auto’s worden snel bloedheet, waardoor huisdieren onwel worden met vaak dodelijke afloop.

5. let bij honden op de hitte van de weg of asfalt

check met je eigen handen of het niet te heet is, en loop zoveel mogelijk langs de schaduwplekken of op onverharde wegen. Zorg ook op het strand voor schaduw voor je hond. Het zand kan ook te heet zijn! En ook hier weer voldoende drinkwater meenemen, zodat ze niet uit de zee drinken en misselijk worden.

6. laat honden zwemmen op hete dagen

daar koelen ze van af, of sproei ze nat met de tuinslang, zijn ze ook dol op.

Zelf zoeken we ook verkoeling en doen we rustig aan, en genieten we van een ijsje. Wist je dat honden ook dol zijn op ijsjes? We lijken dus toch meer op onze huisdieren dan we denken!

kat in de schadus in hitte

Kat in de schaduw. Foto: Luiza-Maria-Scurtu (Pexels).

Hoe zie je dat ondanks deze voorzorgsmaatregelen je huisdier toch oververhit raakt? De slijmvliezen zijn rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met hun veren gespreid en hun snavel open. Check op de site van de dierenbescherming wat je dan kunt doen.

Met deze tips kunnen jij én je huisdier samen heerlijk genieten van een mooie warme zomer!

1600X592 Website Brochure2020 Part

Wat moet je doen als je huisdier vermist is?

Check wat je moet doen als je huisdier is weggelopen. Maak direct een melding via Amivedi, en maak een poster met een goede foto (die je gemaakt hebt met onze handige tips hiernaast!).

Tips vermiste dieren