Amik Slider Vuurwerk

Vuurwerk ... niet voor iedereen een feestje

24-12-2023

Bij honden en katten komen geluiden 2x zo hard binnen als bij mensen. Vuurwerk geeft daarom veel stress en angst bij huisdieren.  Er verdwijnen rond oud&nieuw ook meer dieren dan op andere dagen, zoals hier te zien is in deze statistiek welke oud&nieuw vergelijkt met twee weken ervoor:

 

Om angst te verminderen en de dagen rond Oud & Nieuw zo veilig mogelijk te maken hebben we wat tips op een rij gezet.

 

Honden

Tijdens de wandeling:

  • Zorg voor een goed passende halsband of een tuig waar de hond niet uit kan ontsnappen.

Kijk goed of de riem, halsband en/of tuig onbeschadigd zijn.

Controleer of de sluiting goed dicht is en gebruik eventueel de slot-functie die op sommige clips zitten. Controleer of de ring en musketon aan de riem onbeschadigd en schoon zijn. Een klein beetje zand kan er al voor zorgen dat de musketon niet helemaal sluit. Gebruik twee riemen, bijvoorbeeld één aan de halsband en één aan het tuig, met name wanneer u een grote en/of sterke hond heeft.

  • Hang een penning aan de halsband of schrijf uw telefoonnummer er op.
  • Wees meer alert tijdens de wandeling dan gebruikelijk.

Het tuig of de halsband kan goed vast zitten, maar de hond kan in een onbewaakt ogenblik de riem uit uw hand trekken als hij schrikt.

  • Laat de hond alleen aangelijnd uit.
  • Zorg dat de hond overdag goed uitgelaten is, zodat hij op Oudjaarsavond alleen nog even hoeft te plassen.

 

Thuis:

  • Zorg dat de hond gechipt is en dat de registratie klopt.

Dit kunt u controleren op www.chipnummer.nl.

  • Sluit gordijnen, steek lampen aan en zet radio of tv aan.

Hierdoor worden de geluiden en lichten van buiten iets gedempt.

  • Creëer een veilige, fijne plek waar de hond zich terug kan trekken.

Dit kan bijvoorbeeld de mand of de bench zijn. Zorg dat hij daar ook met rust gelaten wordt, als hij uw gezelschap wil, komt hij wel naar u toe.

  • Geef de hond afleiding met bijvoorbeeld voerpuzzels.

Een snuffelmat, hondenpuzzels, een kluif of een gevulde Kong. Als een hond met zijn neus bezig is, heeft hij minder aandacht voor zijn omgeving. Niets in huis? Brokjes verstoppen in huis of in een fleecedeken of een stapel (oude) handdoeken is leuk!

  • Het is een fabeltje dat je een angstige hond niet mag troosten.

Probeer het niet groter te maken dan het is, maar je mag de hond zeker geruststellen. Probeer hem vervolgens af te leiden met bijvoorbeeld iets lekkers. Sommige honden zijn te angstig en reageren niet op afleiding, praat dan op rustige toon en aai hem, als hij dat normaal gesproken prettig vindt. Straf de hond nooit!

  • Geef medicatie alleen in overleg met de dierenarts

Sommige medicijnen maken de hond suf, maar remmen niet de angst, waardoor de situatie meer traumatisch kan worden. De dierenarts weet welk medicijn het beste past bij uw hond. Ook in verband met eventuele medische aandoeningen of gebruik van andere medicatie. Geeft nooit alcohol of middelen die voor mensen zijn bestemd!

  • Om 0.00 uur; wees extra alert.

Even de buren gelukkig nieuwjaar wensen, vuurwerk kijken of zelf iets afsteken… Dat hoort er natuurlijk bij, maar dit is ook het moment dat er even minder op de hond gelet wordt en hij in een onbewaakt ogenblik alsnog de weg op kan rennen.

 

Is de hond toch geschrokken en ontsnapt? Maak een melding op onze website.

 

Katten

  • Begin tijdig met het binnenhouden van de kat.

Kattenluiken hebben vaak een schuifje waarmee u het luik op 'eenrichtingsverkeer' kan zetten. De kat kan wel naar binnen, maar niet meer naar buiten. Plak een briefje op de deur of doe hem bijvoorbeeld op slot, zodat u er aan herinnerd wordt dat er iets aan de hand is. Vaak is de deur open doen voor de kat zo een gewoonte dat fout al is gemaakt voordat u er erg in heeft.

  • Zorg dat de kat gechipt is en dat de registratie klopt.

Dit kunt u controleren op www.chipnummer.nl.

  • Sluit gordijnen, steek lampen aan en zet radio of tv aan.

Hierdoor worden de geluiden en lichten van buiten iets gedempt.

  • Creëer een veilige, fijne plek waar de kat zich terug kan trekken.

Vaak kiest de kat wel een fijne plek uit. Dit kan bijvoorbeeld op of onder een bed of in een kast zijn. Katten kunnen zich heel goed verstoppen en door kleine gaatjes kruipen. Zorg dat de kattenbak, voer en water in de buurt staan.  

  • Geef de kat afleiding met bijvoorbeeld voerpuzzels.

Ook katten kunnen gek zijn op een snuffelmat of voerpuzzel. U kunt dit ook zelf maken met bijvoorbeeld een eierdoos en balletjes van aluminiumfolie.

  • Het is een fabeltje dat je een angstige kat niet mag troosten.

De meeste katten trekken zich liever terug, maar het kan ook zijn dat uw kat u opzoekt. Praat rustig tegen haar en aai haar als ze dat prettig vindt.

  • Geef medicatie alleen in overleg met de dierenarts

Sommige medicijnen maken de kat suf, maar remmen niet de angst, waardoor de situatie meer traumatisch kan worden. De dierenarts weet welk medicijn het beste past bij uw kat. Ook in verband met eventuele medische aandoeningen of gebruik van andere medicatie. Geeft nooit alcohol of middelen die voor mensen zijn bestemd!

  • Om 0.00 uur; wees extra alert.

Even de buren gelukkig nieuwjaar wensen, vuurwerk kijken of zelf iets afsteken… Dat hoort er natuurlijk bij, maar dit is ook het moment dat er even minder op de kat gelet wordt en ze in een onbewaakt ogenblik alsnog de weg op kan rennen.

 

Is de kat toch geschrokken en ontsnapt? Maak een melding op onze website.

 

In huis levende dieren

Ook voor de andere dieren in huis geldt; sluit gordijnen, steek lampen aan en zet radio of tv aan. Geef ze wat lekkers als afleiding. Drapeer een doek over de vogel- of knaagdierenkooi. Zorg voor een verstopplek in de kooi of het hok. Geef medicatie alleen in overleg met de dierenarts of specialist.

 

Huisdieren in de tuin

Misschien is het mogelijk om het kippen- of konijnenhok in een schuur of garage te zetten. Probeer de verblijven goed af te schermen of op een beschutte plek te zetten, zodat er geen vuurwerk in het verblijf kan vallen. Controleer goed of de dieren niet kunnen ontsnappen. Konijnen in paniek kunnen bijvoorbeeld best over de hekken van een ren springen als deze niet aan de bovenkant afgesloten is. Sluit de dieren tijdig op in het nachtverblijf, schuur of stal als ze dat gewend zijn. Geef medicatie alleen in overleg met de dierenarts of specialist. 

 


(Mocht u de omgeving willen attenderen op de impact van vuurwerk op huisdieren waarom niet een poster voor het raam hangen die u hier kunt downloaden. Op dezelfde pagina kunt u ook een filmpje over vuurwerk bekijken)