Amivedi 2023 073

Verslag 90 jarig jubileum Amivedi in Burgers Zoo

14-09-2023

Op 17 september heeft Amivedi haar 90 jarig bestaan gevierd met (oud)vrijwilligers in Burgers Zoo in Arnhem. Vrijwilliger en ambassadeur Marijke Helwegen stak de vrijwilligers een hart onder de riem en bedankte hen voor hun inzet en refereerde naar de honderdduizenden! huisdierliefhebbers, die mede dankzij hun inzet in de loop van de jaren herenigd zijn met hun huisdier.

Op 14 september 2023 is het precies 90 jaar geleden dat Stichting AMIVEDI in Den Haag werd opgericht door een drietal Indische dames. Een brief hierover vonden wij terug in het archief:

Ontstaansgeschiedenis Amivedi

Een van de idealen van Amivedi was om het zwerversprobleem in de stad op te lossen. Om een regelmatige bron van inkomsten te krijgen werd een terrein aangekocht in Leidschendam, waarop een begraafplaats voor dieren werd aangelegd. Met de inkomsten hiervan hoopte men een dierenasiel te kunnen financieren.

In de oorlog braken donkere jaren voor Amivedi aan. De oprichtster, Mevrouw Wille-Vogel, overleed en ook de secretaresse en penningmeester overleden kort na de oorlog en de mooie begraafplaats was totaal verwoest.

Na de oorlog werd getracht Amivedi nieuw leven in te blazen. Van wederopbouw van de begraafplaats is niets meer gekomen en het oorspronkelijke plan om op het terrein een onderdak voor zwerfdieren te bouwen, bleek onuitvoerbaar, doordat geen toestemming werd verleend tot bouwen.

Hulpdienst voor verloren en gevonden huisdieren

Het nieuwe bestuur besloot zich op andere wijze aan het belang van het dier te wijden. De “Hulpdienst voor Verloren en Gevonden Dieren” werd krachtiger ter hand genomen en breidde zich aanmerkelijk uit. Deze hulpdienst werd in Den Haag zó populair, dat het bestuur meerdere malen op aandringen van buiten Den Haag besloot deze dienst ook over andere gemeenten uit te strekken.

90 jaar na oprichting is Stichting Amivedi uitgegroeid tot een nationale organisatie en hebben wij bijna 100 meldpunten en vrijwilligers, die zich iedere dag weer geheel belangeloos inzetten voor het vermiste en gevonden dier. 


In de media is vooral de laatste jaren veel over Amivedi bericht, bekijk de kranteninterviews en TV reportages.

Help je mee?

Help ook met het herenigen van vermiste huisdieren met hun eigenaar. We hebben diverse vrijwilligersfuncties, en je kunt natuurlijk ook een kleine donatie doen, dat wordt erg gewaardeerd!

Foto's vrijwilligersdag in Burgers' Zoo (foto's Simone - Werkend in beeld)

P1072433

Marijke Helwegen feliciteert Amivedi

Op de vrijwilligersdag sprak Marijke de vrijwilligers toe.

Bekijk het filmpje
Vrijwilligerscampagne

Wordt vrijwilliger

Bent u net als wij dol op huisdieren? Dan zoeken wij u! Amivedi registreert vermiste en gevonden huisdieren. Al onze vrijwilligers werken vanuit huis met de computer en telefoon. Wij hebben landelijk ruim 100 meldpunten en de belangrijkste website voor het terugvinden van vermiste huisdieren.

Word vrijwilliger
Amivedi 2023 094

Marijke poseert voor het 90 jaar logo, en sprak meteen een videoboodschap in voor social media.

Amivedi 2023 012

Ruim honderd vrijwilligers en familieleden uit het hele land kwamen naar Burgers Zoo.

Amivedi 2023 085

Natuurlijk konden de vrijwilligers met Marijke op de foto!

Amivedi 2023 077

Twee generaties vrijwilligers.

Amivedi 2023 069

Bij een verjaardag horen bloemen.

Amivedi 2023 028

Natuurlijk is er ook tijd om op Safari te gaan in burgers Zoo

Amivedi 2023 031

Tijd voor een jungle tocht.