Amik Screenshot Animatie Chippen

Is je huisdier al gechipt?

Is je huisdier al gechipt? Het chippen van je huisdier is belangrijk, het verhoogt de kans dat je huisdier weer snel en gezond thuiskomt bij vermissing. Bekijk dit animatiefilmpje en lees de handige tips van onze vrijwilligers.

In 2020 78.332 vermiste en gevonden huisdieren, waarvan de meeste katten (62.499) en honden (6.689) betroffen.


Van de vermiste katten met chip werd 77% opgelost.
Bij de gevonden katten zonder chip werd maar 22% opgelost.
Van de vermiste honden met chip werd 95% opgelost.
Bij de gevonden honden zonder chip was dit 73%

 

Het chippen van uw huisdier is belangrijk.
Honden worden sinds april 2013 verplicht gechipt, waardoor nu veel meer meldingen snel worden opgelost.

Wij raden katteneigenaren aan om hun huisdier ook te laten chippen.

Het verhoogt de kans dat uw huisdier weer snel en gezond thuiskomt bij vermissing. Onze vrijwilligers geven een aantal tips om vermissing te voorkomen of bij vermissing:

Laat uw dier chippen én meld een vermist huisdier altijd snel bij Amivedi. Hoe eerder gemeld, hoe groter de kans dat uw dier wordt teruggevonden.

Controleer op www.chipnummer.nl of de chip goed geregistreerd staat en of alle gegevens nog kloppen.

Laat ook controleren, liefst een half jaar na het inbrengen van de chip, of deze gemakkelijk wordt gevonden bij een eerste chipcontrole. Blijkt dat niet zo te zijn, laat dan een nieuwe chip inbrengen.

U bent zelf verantwoordelijk voor de registratie van de chip. Het is niet gebruikelijk dat uw dierenarts dat voor u doet.

Bent u verhuisd? Geef de wijzigingen dan zo spoedig mogelijk door.

Juni is bij uitstek chipmaand. Bij veel dierenartsen kunt u in deze maand voordelig uw huisdier laten chippen. Een derde van de jaarlijkse meldingen van vermissing wordt gedaan in de zomerperiode. Een gemiste kans dus als je huisdier vermist raakt en niet gechipt is!

Zoals gezegd is het sinds april 2013 verplicht om honden (geboren na 1 april 2013 en honden uit het buitenland) te laten chippen. Voor katten en andere huisdieren is die verplichting er niet. Het chippen van honden is vooral verplicht gesteld om malafi de en illegale hondenhandel en hondenfokkerijen uit te bannen.

Identificatie en registratie biedt echter nog meer voordelen: U, als eigenaar, kunt snel getraceerd worden en het aantal vermiste dieren kan hiermee worden verminderd.

 


Marijke Helwegen is AMIE van Stichting Amivedi

Ook Ambassadrice Marijke Helwegen is een echte dierenvriend en heeft kosteloos haar medewerking verleend aan een filmpje over chippen.

 

In de Pers

- Weekblad Party

Widgetdatumimage

Controleer je chipregistratie

We raden u aan de chipgegevens van
uw huisdier te controleren op:
www.chipnummer.nl.
Zo ziet u wat instanties, zoals een dierenambulance of dierenasiel,
precies te zien krijgen.