Pexels Arina Krasnikova 7725972 2048

Omgevingsverrijking voor katten

29-05-2024

Maak je huis avontuurlijk voor je kat!
Katten zijn van nature kleine jagers die graag op pad gaan en klimmen. Als ze thuis niet genoeg kunnen doen, kunnen ze zich gaan vervelen. Dit kan leiden tot sloopgedrag, nachtelijke capriolen of juist sloom gedrag.

Naar buiten laten gaan kan een optie zijn, maar dat is niet altijd mogelijk. Ook kan het zijn dat de kat buiten nog steeds niet genoeg uitdaging krijgt. Om je huis aantrekkelijker en avontuurlijker te maken voor je kat, kun je gebruikmaken van omgevingsverrijking.

Slaap- en verstopplekken
Katten vinden het fijn om zich te verstoppen. Je kunt extra verstopplekken creëren met dozen, tenten en mandjes. Ben je creatief? Google eens op 'cat bed DIY' voor inspiratie.

Voerpuzzels
Met voerpuzzels is je kat een tijdje bezig met het zoeken naar eten. Katten die schrokken moeten zo rustiger aan doen. Ook wordt je kat uitgedaagd en aan het denken gezet. Voerpuzzels zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en niveaus van intelligentie. Er zijn puzzels voor brokjes, blikvoer of beide. Zo is er voor elke kat een passende puzzel. Natuurlijk kun je ze ook zelf maken met bijvoorbeeld een eierdoos of een wc-rol. Google maar eens op 'DIY kattenpuzzel'.

Uitkijkposten
Veel katten kijken graag naar buiten. Zet een krabpaal bij het raam of houd een stukje op de vensterbank vrij. Katten zitten liever niet op de grond, zorg dus voor voldoende plekken waar ze de hoogte in kunnen. Denk aan boekenplanken, klimmeubels, stoelen en banken.

Prikkel de zintuigen
Een video met vogels of een aquarium, speeltjes met catnip, een hengel met veren, katten zijn er gek op. Wissel af, zodat het leuk blijft. Komt je kat buiten? Zet kattenkruid (Nepeta) in de tuin. Dat vinden ze heerlijk en het is ook nog eens goed voor de bijen!

Sommige katten kunnen wat prikkelbaar worden als hun zintuigen zijn uitgedaagd. Let dus goed op dat er geen ruzie met huisgenoten ontstaat.

Maak je huis een paradijs voor je kat en geniet samen van een gelukkige en gezonde huisgenoot!

 

 

Foto: pexels-arina-krasnikova-7725972