Kat Erik Jan Leusink Ibpxglgjimi Unsplash

8 tips voor de perfecte foto van je huisdier

15-05-2024

Vang de onvergetelijke persoonlijkheid van je huisdier in een betoverend beeld, welke goed van pas kan komen bij een eventuele vermissing. Maar hoe doe je dit? Maak je geen zorgen, hier zijn 8 waardevolle tips om je op weg te helpen een goede foto te maken van je huisdier. En een dure camera is niet nodig, met je telefoon kun je ook goede foto's maken!

1. Trek je huisdiers aandacht


Het perfecte plaatje maak je als je huisdier het niet doorheeft, maar huisdieren merken het meestal meteen, of ze moeten slapen, maar dat levert geen levendig beeld op. Het verkrijgen van de aandacht van je huisdier is belangrijk maar kan een uitdaging zijn. Maar maak je geen zorgen:  hier zijn drie trucs die je kunnen helpen:
Geluid: Verleid je huisdier met speelgoed dat geluid maakt of het verleidelijke geritsel van een snackverpakking. Dit trekt gegarandeerd de aandacht.

Snacks: Gebruik de favoriete lekkernij van je huisdier. Bevestig deze bijvoorbeeld aan je telefoon met een knijper of touwtje. Wees creatief!

Beweging: Maak boeiende bewegingen met je vingers, gooi een balletje rond of laat een tweede persoon van je weg of naar je toelopen. Deze acties zullen de nieuwsgierigheid van je huisdier wekken en resulteren in spontane en levendige foto's.


2. Vraag assistentie

Wees je ervan bewust dat tijdens het fotograferen een helpende hand al te zeer van pas komt. Het is vaak een uitdaging om je huisdier op zijn plek te houden, zijn/haar aandacht te trekken en tegelijkertijd ook nog eens te fotograferen. Dat maakt echt het verschil.

3. Vind de sparkle in je huisdiers ogen


De ogen van je huisdier onthullen zijn/haar karakter. Om persoonlijke foto's te maken, is het essentieel om de ogen scherp vast te leggen. Met je telefoon kun je eenvoudig tikken op het gebied van de ogen om ze scherp te stellen. Bovendien kun je ervoor zorgen dat honden en katten naar een raam, de lucht of tegen de zon in kijken. Ze hoeven hun ogen namelijk niet samen te knijpen wanneer ze in de zon kijken, wat resulteert in die perfecte blik.

kat met focus op ogen

In deze foto zijn de ogen scherp vastgelegd. Foto: Pexels

4. Maak gebruik van natuurlijk licht 


Maak optimaal gebruik van natuurlijk licht in je foto's. Let echter goed op de positie van de zon. Vermijd het fotograferen op een zonnige middag, omdat dit harde schaduwen kan veroorzaken. Het beste moment is het uur vlak voor zonsopgang of zonsondergang, ook wel bekend als het "Golden Hour". Dit zorgt voor prachtige, warme foto's. Binnenshuis kun je de ramen openen om natuurlijk licht binnen te laten of fotolampen gebruiken om een vergelijkbaar effect te creëren.

 

hond in de duinen

Deze hond is gefotografeerd tijdens de Golden Hour. Foto Pedro Sanz.

5. Kies gedurfde standpunten!


Treed buiten je eigen perspectief en vermijd het maken van foto's vanuit een standaard bovenaanzicht. Probeer verschillende standpunten om zo unieke foto's te maken. Daal af naar ooghoogte van het dier en leg de wereld vast door hun ogen, waan jezelf in hun eigen beleving. 

foto cavia kikvors perspectief

Door van onderen te fotograferen lijkt de cavia imposanter. Foto: Enrique/Pexels.

6. Focus door weinig scherpte diepte


Creëer focus op je huisdier met beperkte scherptediepte. Dit zorgt automatisch voor de nodige aandacht op je huisdier, terwijl een rommelige achtergrond vervaagt. Zelfs met smartphones kun je tegenwoordig gebruikmaken van functies zoals "Portretmodus" of "Bokeh-effect" om een onscherpe achtergrond te creëren, hoewel de controle beperkter is dan bij een professionele camera.

foto konijn tegen onscherpe achtergrond

De omgeving achter dit konijn is onscherp gemaakt. Foto: Mike Bird/Pexels.

7. Denk aan de achtergrond

Wees je bewust van de achtergrond. Een rommelige achtergrond resulteert in een onrustige en chaotische foto. Kies daarom bij voorkeur voor een egale en neutrale setting die rust en harmonie uitstraalt.


Hond tegen roze achtergrond

Deze hond is gefotografeerd voor een egale achtergrond Foto: Victor Grabarczyk.

8. Geduld is de sleutel tot het perfecte plaatje


Op het meest cruciale moment, wanneer je klaar staat met je camera, besluit je eigenwijze huisdier plotseling om uit beeld te sprinten. Geduld is hier het onmisbare geheim! Huisdieren houden er niet van om geduwd of geforceerd te worden, ze hebben een eigen wil. Geef niet toe aan de drang om ze te dwingen, maar leg juist hun natuurlijke gedrag vast. En lukt het nu niet, dan morgen. En met je mobiel kun je ook een hele serie nemen, dan zit er altijd wel een goede bij.

En als dit allemaal niet werkt, kan een verleidelijke traktatie wonderen verrichten!

Heb je een mooie foto gemaakt? Bewaar hem goed, ook op je computer. Mocht je huisdier ooit weglopen, dan kun je de foto uploaden bij je melding op amivedi.nl en op de posters plaatsten die je in de buurt kunt ophangen. Dat helpt enorm bij het speuren naar je favoriete dier!

1600X592 Website Brochure2020 Part

Wat moet je doen als je huisdier vermist is?

Check wat je moet doen als je huisdier is weggelopen. Maak direct een melding via Amivedi, en maak een poster met een goede foto (die je gemaakt hebt met onze handige tips hiernaast!).

Tips vermiste dieren