Amik Slider Vuurwerk

2x zoveel vermiste huisdieren rond oud en nieuw door vuurwerk

Download de poster 'vuurwerk niet voor iedereen een feestje'

Elke jaarwisseling raken honderden honden en katten door knallend vuurwerk vermist. Gemiddeld ontvangt Amivedi 950 meldingen van vermiste dieren op 31 december en 1 januari. Op een normale dag in december ontvangen we 452 meldingen. Er worden dus ruim 2x zoveel meldingen van vermissing op de laatste dag van het oude jaar en de eerste dag van het nieuwe jaar gedaan.

Wat kunt u voor uw huisdier doen?
Amivedi geeft u enkele tips om het vuurwerk-leed te verzachten:

  • Houd uw dieren binnen en sluit ramen & gordijnen. Doe het licht aan in de ruimtes waar de dieren kunnen komen, dat maakt de lichtflitsen van het vuurwerk minder intensief. Zet wat (bij voorkeur klassieke) muziek van radio of tv aan. Let op: wel een tv-zender zonder vuurwerk.

  • Sluit het kattenluikje!

  • Geef katten de gelegenheid om weg te kruipen, bijvoorbeeld onder het bed in de slaapkamer. Ook de kelder kan een goede plaats zijn.

  • Honden ruim voor 24.00 uur aangelijnd uitlaten. Blijf uit de buurt van groepjes mensen die mogelijk al vroeg vuurwerk afsteken. Zorg ervoor dat uw huisdier een kokertje om zijn nek heeft met uw naam en telefoonnummer, maar nog beter is het dier chippen.

  • Zelf thuis blijven (en geen vuurwerk afsteken). Rustig blijven, zodat de hond of kat steun heeft aan u.

  • Vogels in een kooi kunnen paniekerig reageren op vuurwerkgeknal. Een dikke deken over de kooi helpt soms, maar een rustig plekje (bijvoorbeeld in de kelderkast) is vaak nog beter.

  • Naar een plaats gaan waar weinig vuurwerk wordt afgestoken, b.v. op het platteland.


Deel onze posters via social media-kanalen
Help de huisdieren en baasjes van Nederland tijdens Oud en Nieuw.

- poster vuurwerk niet voor iedereen een feestje
- poster gun ons een uurtje rust

A4 Poster Uurtje Rust 1

spacer

Vuurwerkposter AMI