Bezorgde baasjes Steijn

Bezorgde baasjes zoeken vermiste katten Stein

foto: Simba uit Urmond

Op social media staan sinds enkele maanden verschillende berichten over vermiste katten in Stein en Urmond. Zeven baasjes zijn naarstig op zoek naar hun geliefde huisdier.

 Sinds eind september verdwenen er zeven katten in Kerensheide en Urmond. Een aantal weken geleden heeft de Dierenbescherming vangkooien geplaatst in Kerensheide om zwerfkattenoverlast tegen te maar dat staat los van de nu verdwenen katten.

“Als wij gechipte (huis)katten in onze kooien vinden worden meteen de eigenaren geïnformeerd”, zegt Saskia Thijssen van de Dierenbescherming in Born.

 Laura Orta van de vermiste dierensite Amivedi voegt daar aan toe dat het aantal nog meevalt. “In dezelfde periode één jaar geleden verdwenen er 16 katten uit het gebied”.

Er zijn verschillende redenen waarop katten plotseling verdwijnen. “Vuurwerk dat al vroeg wordt afgeschoten, een vreemde (zwerf)kat in de buurt, de milde herfst waardoor de dieren vaker op onderzoek uitgaan maar ook mensen die een poesje alleen aantreffen en het dier uit medelijden mee naar binnen nemen”, zegt Orta.

 Volgens een schatting van het meldpunt vermiste dieren wordt zo’n 70 procent van de dieren weer met hun bazen herenigd. “Ze worden gevonden of komen uit zichzelf terug maar dat kan een tijd duren”.

Overigens droeg één van de vermiste katten, Loki uit Urmond, een gps tracker. Daarmee is de positie van de kat traceerbaar. Eigenaresse Katja laat weten dat de tracker sinds kort niet meer benaderbaar is.