Brexittravelpet Pexels Rrinna 2071548

Gevolgen Brexit voor huisdieren voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk

06-10-2021

Per 1 januari 2021 maakt het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer uit van de Europese Unie (Brexit). Dit heeft gevolgen voor het reisverkeer en dus ook voor het reizen met huisdieren.

Geen afspraken tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk

Landen binnen de Europese Unie hebben gezamenlijk regels opgesteld rondom het reizen met huisdieren. De Europese Unie heeft daarnaast afspraken met een aantal niet-EU landen, zoals Zwitserland en IJsland. Met het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn er op dit moment echter nog GEEN afspraken gemaakt.

De Europese Unie zal, zolang er geen afspraken zijn, als extra eis gaan stellen dat honden, katten en fretten die vanuit het VK naar de EU reizen een rabiës titerbepaling moeten hebben ondergaan. Uit deze test moet blijken dat de inenting tegen hondsdolheid goed is aangeslagen.

Regels voor het reizen vanuit het VK naar Nederland per 1 januari 2021

Als u vanuit het VK naar Nederland (terug)reist, dan moet uw hond, kat of fret per 1 januari 2021 in ieder geval aan de volgende eisen voldoen:

  • chip ter identificatie (moet geplaatst zijn vóór de rabiësvaccinatie)
  • rabiësvaccinatie
  • geldig reisdocument: een EU dierenpaspoort dat is uitgegeven in een lidstaat van de EU of een gezondheidscertificaat afgegeven door het VK. Bent u in het bezit van een EU dierenpaspoort dat in het VK is uitgegeven? Dan is dat per 1 januari 2021 niet meer geldig voor het binnenkomen van de EU, omdat het VK dan niet meer tot de EU behoort. 
  • bloedtest en 3 maanden wachttijd. Reist u vanuit de EU voor bijvoorbeeld vakantie naar het VK en weer terug? Dan geldt de wachttijd van 3 maanden niet als u de bloedtest voor vertrek in de EU laat afnemen en de uitkomst is bijgeschreven in het dierenpaspoort. Bij een eerste rabiësvaccinatie kan de bloedtest na 30 dagen worden afgenomen, bij een herhalingsvaccinatie kan dit direct.

Regels voor het reizen van Nederland naar het VK per 1 januari 2021

Het VK kan in de toekomst ook strengere eisen gaan stellen voor het meenemen van huisdieren, maar geeft vooralsnog aan dat er in hun eisen niets gaat veranderen. Dat betekent dat voor reizen naar het VK de huidige regels van kracht blijven: uw hond, kat of fret moet gechipt zijn, een EU dierenpaspoort hebben en een geldige vaccinatie tegen rabiës. Honden moeten bovendien preventief behandeld worden tegen lintworm.

Voor reizen vanuit de EU naar het VK blijft een EU dierenpaspoort dat vóór 1 januari in het VK is uitgegeven geldig om het VK in te reizen. Voor de terugreis geldt dat echter niet! Wilt u na 1 januari vanuit Nederland met een hond met een bestaand Brits EU dierenpaspoort naar het VK reizen en terug, laat dan bij uw dierenarts een nieuw Nederlands EU dierenpaspoort maken.

CITES dieren

Gaat u na 31 december 2020 een CITES beschermde soort het VK in- of uitvoeren? Of gaat u ermee reizen naar het VK? Vanaf 1 januari 2021 heeft u bijna altijd een CITES-vergunning nodig van Nederland en van het VK. Een EU-certificaat is dan niet meer geldig omdat het VK niet meer bij de EU hoort. Voor Noord-Ierland geldt een uitzondering. De EU-regels blijven daar gelden tot 1 januari 2025.

Meer informatie

Op de volgende pagina's kunt u meer lezen:

NVWA - reizen met huisdieren van en naar VK
RVO - Brexit en CITES
De Engelstalige informatiepagina Gov.uk