Home sweet home voor Charly

Charly

Afgelopen donderdag 24 jl. geraakte mijn (zaagrug) schildpad als vermist.
Het was prachtig weer en vond dat niet alleen ik, maar ook mijn dieren moesten kunnen genieten van de zon.

Omdat mijn schildpaddenparadijs buiten nog niet gereed was, had ik een noodoplossing gefabriceerd welke ik naar mijn idee goed had afgerasterd. Helaas bleek dat niet het geval en is Charly in een onbewaakt moment van krap 20 minuten losgebroken en op avontuur gegaan.

Ik was echt met stomheid geslagen, want ten eerste verbaasde ik mij over het feit dat hij überhaupt heeft weten uit te breken en ten tweede over de snelheid waarmee hij zich uit de voeten heeft gemaakt, hoezo zouden schildpadden 'traag' zijn?!
Hij was in geen velden of wegen te bekennen en deed op dat moment zijn naam echt eer aan. Want Charly betekent namelijk 'vrij man'.

Ik heb hem in januari via de Schildpaddenopvang in Harkema in bezit gekregen (herplaatsing) want ik zocht een maatje voor mijn (geelbuik) schildpad Ot.
Hij is daar destijds terechtgekomen, omdat hij buiten was gevonden in Enschede en nu was hij weer op vrije voeten.

In eerste instantie heb ik direct de dierenambulance gebeld om navraag te doen of zij in staat waren een gechipt dier te vinden met apparatuur. Dat was niet het geval, aangezien een chip niet middels GPS te traceren is.
Daarna direct melding gedaan bij Amivedi dat Charly vermist werd en ben in de buurt mensen gaan attenderen op mijn zoektocht.

Terwijl ik op mijn knieën door de buurt langs lage begroeiing ben gaan zoeken, zag ik in mijn ooghoek een dierenambulance door de straat rijden. Na veel heen & weer gebeld hebben om te achterhalen voor wie en/of waarom zij daar waren, ben ik in contact gekomen met de dierenbescherming.

Zij waren het niet, maar hebben mij wel geholpen met zoeken naar de bestemming van deze ambualance. Zij waren zo begaan met het gebeuren, dat zij zelfs bij mij langs zijn gereden om mij een hart onder de riem te steken.
Hun ervaring is ook, dat juist rond deze tijd mensen hun huisdier gewoon 'dumpen' in verband met de komende vakantieperiode.

Wat dat betreft; ben ik enorm te spreken en onder de indruk over de inzet & betrokkenheid van organisaties als zij en Amivedi voor het welzijn van dieren, als ook om mens & dier te herenigen met elkaar!

Nog diezelfde dag ben ik een flyer gaan maken en heb deze in een wijde omtrek verspreid en heb die dagen menig mens gesproken en tuinen & wateren doorzocht om Charly te vinden.
Ook ben ik door passanten gebeld en geattendeerd op een schildpad in een brede sloot in de Oosterboer en ook getipt op mogelijke (water)locaties in de buurt.
Helaas was het Charly niet, maar ik kon de betrokkenheid van mijn omgeving enorm waarderen.

Inmiddels zal ik wel bekend staan als het 'schildpaddenvrouwtje' maar het plezier wat mijn beestjes geven is dat dubbel & dwars waard.
Uiteindelijk ben ik afgelopen maandagavond 28/5 gebeld door een buurtbewoonster die een schildpad vond in haar tuin die voldeed aan het signalement van Charly.

In een fractie van een seconde was ik bij haar en het was inderdaad Charly!
Dus flyeren helpt echt en geef de hoop dus niet al te snel op. Want een echte dierenliefhebber is begaan met baas & dier en neemt de moeite om te helpen. Ik heb het aan den lijve ondervonden.

Ik ben als baasje écht super blij, als ook zijn schildpadmaatje Ot. Want het was namelijk prachtig en heel aandoenlijk om te zien hoe Ot direct met z'n voorpoten op het koppie van Charly begon te trommelen van genegenheid toen beiden werden herenigd met elkaar...