Vuurwerk niet voor iedereen een feestje

Posters

Dagelijks raken er honderden huisdieren vermist en dat zorgt voor veel verdriet bij hun eigenaren. In de dagen voor Oud en Nieuw, en tijdens de Nieuwjaarsnacht lopen extra veel huisdieren in paniek weg door het afsteken van vuurwerk. Heel veel honden en katten zijn panisch voor vuurwerk, maar ook vogels kunnen flink in de stress raken.

In 2015 zijn met Oud en Nieuw 617, voor het vuurwerk op de vlucht geslagen, huisdieren gemeld bij Amivedi (405 katten, 192 honden en 20 overig). Dat is voor dier en baasje geen leuke start van het nieuwe jaar. In 2016/2017 zijn met Oud en Nieuw 591 meldingen gedaan (384 katten, 189 honden en 18 overig).

Amivedi zet enkele tips op een rijtje om uw huisdier de jaarlijkse traditie van geknal en lichtflitsen goed door te laten komen:

- Houd uw dieren binnen, sluit ramen en gordijnen. Doe het licht aan in de ruimtes waar de dieren kunnen komen, dat maakt de lichtflitsen van het vuurwerk minder intensief. Zet wat (bij voorkeur klassieke) muziek van radio of tv aan. Let op: wel een tv-zender zonder vuurwerk, bijvoorbeeld MTV.

- Sluit het kattenluikje!

- Geef katten de gelegenheid om weg te kruipen, bijvoorbeeld onder het bed in de slaapkamer. Ook de kelder kan een goede plaats zijn.

- Honden ruim voor 24.00 uur aangelijnd uitlaten.  Blijf uit de buurt van groepjes mensen die mogelijk al vroeg vuurwerk afsteken. Zorg ervoor dat uw huisdier een kokertje om zijn nek heeft met uw naam en telefoonnummer, maar nog beter is het dier chippen. Wel controleren of de gegevens bij de databank goed geregistreerd staan.

- Kalmeringstabletjes bij de dierenarts halen, enkele uren van tevoren ingeven, (gewicht van de hond of kat meenemen). Er zijn ook homeopathische producten.

-Zelf thuis blijven (en geen vuurwerk afsteken). Rustig blijven, zodat de hond of kat steun heeft aan de baas. Het angstige gedrag op een normale manier benaderen, alsof er niets aan de hand is. Dus, negeren, niet aanhalen en niets zeggen (en vooral: dit volhouden), want aanhalen wordt gezien als een beloning, bevestiging van de vrees.

- Vogels in een kooi kunnen paniekerig reageren op vuurwerkgeknal. Een dikke deken over de kooi helpt soms, maar een rustig plekje (bijvoorbeeld in de kelderkast) is vaak nog beter.

- Naar een plaats gaan waar weinig vuurwerk wordt afgestoken, b.v. op het platteland.      

Help de huisdieren en baasjes van Nederland tijdens Oud en Nieuw. Deel onze poster via Facebook en print hem uit en plak hem op je raam.

Download de posters en plak deze op je raam
poster vuurwerk niet voor iedereen een feestje 
poster gun ons een uurtjes rust

Bekijk video
Antoine Lelieveld (voorzitter Amivedi) legt samen met zangeres Laura Fygi en mode-vrouw Sheila de Vries uit wat je kunt doen rond oudjaar ivm vuurwerk en huisdieren.

Deel dit bericht via Facebook