Vermist, maar eigenlijk niet gemist

Op 19 augustus ontvang ik een melding van vermissing van een poes Aap. De eigenaresse is dementerend, dus haar zoon geeft Aap als vermist op. Zijn moeder is erg verdrietig en begrijpt niet waar Aap gebleven is.


Op 21 augustus ontvang ik een melding van een gevonden poes. Volgens de meldster loopt het dier al bijna 1 jaar in de buurt en is ze heel schuw. Gelukkig gaat deze lieve mevrouw haar voeren en dan kan ze op een gegeven moment het dier aaien en oppakken. Hierdoor komt bij haar het besef dat ze geen wilde kat is en dat ze zeker door iemand gemist zal worden. Omdat ik altijd een mail stuur met daarin ook het verzoek om te laten controleren of het dier is gechipt gaat de meldster van deze poes met haar naar de dierenarts. En ja hoor, het dier is gechipt. Zij heet Pientje!

Pientje wordt door haar vindster netjes bij de eigenaresse van de kat afgeleverd. In een mail naar mij schetst ze dat ze bij deze mevrouw aankomt en deze mevrouw heel warrig over komt, maar heel blij is. Ze geeft aan dat er sinds een paar dagen een poes vermist wordt. En dat ze Aap zo erg mist. Als de poes uit het mandje komt is ze helemaal verbaasd. Tja, deze kat kent ze wel, maar die kat is al wat langer weg. Hoe lang weet ze niet meer, maar toch zeker al een paar weken! In de keuken staat netjes een bakje met voer en vers water. Pientje is heel angstig en schiet onder de bank. De vindster vertrekt met gemengde gevoelens en laat een mevrouw achter die de poes Aap blijft noemen.

Mij komt de naam van de eigenaresse heel bekend voor en ik ga nog eens op zoek naar de melding van vermissing, maar het chipnummer komt bij ons niet voor. Dan nog maar eens op achternaam zoeken. Een jawel hoor, de vermissing van Aap komt naar voren.
Ik heb de zoon een mail gestuurd dat het toch wel heel bijzonder is dat nu juist Pientje bij zijn moeder wordt terugbezorgd en niet Aap. En dat ik me toch wel een beetje zorgen maakte gezien de ervaringen van de meldster. Krijg ik een aantal dagen later een mail terug. Hoe bijzonder het eigenlijk was? Hoe ongelooflijk bijzonder het was zou ik bedoelen. Pientje was al 4 jaar vermist!

Inmiddels gaat het heel goed met Pientje. Jammer genoeg is Aap nog niet thuis. De vindster en de eigenaresse wonen niet zo ver van elkaar en iedereen heeft ook weer contact met elkaar gehad. De vindster van Pientje zal een oogje in het zeil houden! En de eigenaresse? Die heeft het weer heel goed naar haar zin met Pientje!

Met vriendelijke groet,
Monique Oerlemans, Meldpunt Maastricht & Parkstad Limburg